Nog heel even wachten en dan kan je je bij FOX overgeven aan het tweede seizoen van spionagethriller Deep State. Geen nood als je het eerste seizoen gemist hebt: de seizoenen staan op zichzelf en kunnen los van elkaar bekeken worden. Nog een zetje nodig? Deze vijf redenen zeggen genoeg!
Ongeziene acteerprestaties
In het eerste seizoen werden we nog meegezogen door de Britse acteur Mark Strong en de (jawel!) Belgische actrice Lyne Renée. Zij maken in het tweede seizoen plaats voor de Amerikaanse acteur Walton Goggins die je kent als bad guy Mathias Vogel uit Tomb Raider (2018) en die gestalte geeft aan deep state-fixer Nathan Miller. Ook de Britse actrice Victoria Hamilton (The Crown) is van de partij, zij kruipt in de huid van een Republikeinse senator met als missie de illustere praktijken van de deep state aan het licht te brengen. Nieuwkomer Lily Banda geeft dan weer gestalte aan een Malinese hulpverlener. Maakten in het vorige seizoen hun opwachting en zijn nu opnieuw van de partij: de jonge Britse acteur Joe Dempsie die je kent als Gendry uit Game of Thrones, de Marokkaans-Britse actrice en model Karima McAdams uit Vikings, de Britse acteur Alistair Petrie uit Rogue One: A Star Wars Story en Netflixserie Sex Education, en de Britse Anastasia Griffith uit Once Upon a Time. Aan waanzinnig goed en knap uitziend acteertalent geen gebrek dus!
Verbluffende locaties
Terwijl het eerste seizoen van Deep State ons naar het Midden-Oosten voerde waar we getuige waren van een ontspoorde moordmissie in het Iraanse Teheran, brengt het tweede seizoen ons naar het Afrikaanse land Mali. Naast steden als Londen en Washington die ook in het eerste seizoen in beeld kwamen, zien we nu beelden van Zuid-Afrika en de Sahara voorbij trekken. De Republiek Mali bevindt zich ten zuiden van de Sahara-zandwoestijn en telt ruim 15 miljoen inwoners. Het land heeft niet alleen te kampen met ernstige interne spanningen, het is ook een van de armste landen ter wereld. Daarom werd gekozen voor Zuid-Afrika, Marokko en Groot-Brittannië als filmlocaties.
Brandend actueel
Dat Deep State een brandend actuele serie is, hoeft niet te verbazen in tijden waarin de president van de Verenigde Staten ‘fake news’ gebruikt als denkraam tegen de journalistiek. Fake news of desinformatie verhuld als nieuws en verspreid via sociale media, websites en traditionele media, heeft als doel de publieke opinie te beïnvloeden. Deep State-scenarist Matthew Parkhill wees er al eerder op dat het verhaal gebaseerd is op waargebeurde feiten. Toen hij ter voorbereiding van het eerste seizoen een gesprek had met een echte geheim agent, werd hem duidelijk dat hij wel érg dicht bij de waarheid zat. “De mensen die betrokken zijn bij de deep state, geloven hun eigen waarheid. Maar het zijn verhalen. Ze denken dat ze de juiste dingen doen, maar de verhalen zijn vaak bedacht. Om ervoor te zorgen dat je macht krijgt, moet je mensen bang maken. En om mensen bang te maken, moet er een vijand zijn. Als er geen vijand is, dan verzin je er een. Dat is de deep state.”
Epische spanning
Het tweede seizoen duikt nog dieper in het duistere universum van de deep state. Na een mislukte poging in het Midden-Oosten richten de schaduwkrachten hun aandacht nu op het Afrika ten zuiden van de Sahara voor de plundering van natuurlijke bronnen. De eerste vuile oorlog over energiebronnen is een feit. Matthew Parkhill: “Het doel van dit tweede seizoen is om kijkers aan te moedigen goed na te denken over wat er gebeurt als je op meedogenloze wijze je doelen wil bereiken. Met Walton Goggins’ personage (deep state-fixer Nathan Miller) werpen we een blik achter het gordijn dat voor de deep state hangt, en worden we geconfronteerd met de hoge persoonlijke prijs die hiervoor betaald moet worden.” Daarnaast zien we hoe de liefhebbende vader die Nathan Miller ook is nog een andere oorlog heeft uit te vechten: hij moet zijn huwelijk met de vrouw van wie hij wanhopig veel houdt zien te redden. Dat dit schouwspel gepaard gaat met ongeziene nagelbijtsessies, behoeft geen betoog.
‘Kijken kijken’ is niet genoeg
Een vijfde reden waarom je naar het tweede seizoen van de spionagethriller moet kijken is dat je meer dan ooit beseft dat niets is wat het lijkt. Je wordt met andere woorden getraind om verder te kijken dan wat je ziet. Seizoen twee start met een aanslag op drie special forces in Mali, geen fictie zo blijkt want in oktober 2017 werden maar liefst vier special forces gedood in Niger. Matthew Parkhill: “Toen ik dit nieuws vernam, dacht ik meteen: wat is daar echt gebeurd? Waarom zijn de special forces daar? Wat voerden ze daar uit? Heeft dit met de war on terror te maken? Het lijdt geen twijfel dat die oorlog voor heel wat partijen grof geld in het laatje brengt. Toen we aan het draaien waren, las ik in The New York Times dat de CIA geheime dronebases aan het bouwen is in de Sahara. Om veiligheidsredenen, of spelen hier andere belangen? Ik ben geen complotdenker, maar feit is dat ze opereren in een gebied dat het El Dorado van de Sahara wordt genoemd, een gebied rijk aan mineralen en ertsen. Van steenkool, ijzer, bauxiet en uranium tot gas en olie: het is er allemaal voorhanden. Ben ik dan gek als ik denk: die militarisering van de Sahara is een dekmantel voor de exploitatie van grondstoffen?”
Het tweede seizoen van ‘Deep State’ is vanaf 28 mei elke dinsdag om 21 uur in dubbele afleveringen te zien bij FOX.
Bron: Medialaan – De Persgroep Advertising